вторник, 5 мая 2020 г.


Скоромовки — корисний і водночас дуже веселий спосіб формування правильної дикції. Він не потребує жодних фінансових затрат чи спеціальних умов, і займає небагато часу, не більше ніж 10 хвилин на день. А користь величезна: діти з правильною дикцією впевненіше почуваються у колективі, мають більший словниковий запас та краще навчаються, зрештою виростають успішними людьми. Займатися з дошкільником скоромовками можна з 4–5 років. Зауважте, що робити це слід правильно. Як саме? Нуж бо з’ясуймо!


Шість кроків правильного вивчення скоромовок та чистомовок
1.         Спершу вам потрібно промовити обрану скоромовку повільно та чітко, по складах. На цьому етапі ви з дитиною запам’ятовуєте слова та їхнє правильне звучання. Водночас у малюка розвивається навичка уважного слухання, що у подальшому стане в пригоді у школі.

2.         Якщо дитина запам’ятала текст та правильне звучання слів, запропонуйте їй промовити скоромовку беззвучно. На цьому етапі ви відпрацьовуєте роботу артикуляційного апарату. Поясніть, що для вимови кожного звука потрібне особливе положення язика, губ та зубів. Дітям подобається цей крок, бо нагадує іншу улюблену забавку — гримаси.


3.  Тепер необхідно промовити текст пошепки. Не тихо, не шиплячи, а саме пошепки важливо навчитися вимовляти слова чітко та розбірливо.

4. На цьому етапі вже вимовляємо скоромовку звичайним голосом. Поки що не квапимося: головне —  вимовити всі слова без помилок. Якщо з якимсь словом виникають труднощі, можна знову розподілити його на склади.

5. Один з найцікавіших етапів — інтонаційний. Спробуйте з дитиною вимовляти скоромовку з різними інтонаціями: грайливо, агресивно, із запитанням чи з піднесенням, сумно або розважливо, відповідно до змісту фрази.

6.Завершальний етап — конкурс! Тепер скоромовку потрібно вимовити якнайшвидше.
                       Переглядаємо  заняття    https://www.facebook.com/olbulah/videos/10219982008279078

Комментариев нет:

Отправить комментарий